Over GasTerra
GasTerra is een internationale gashandelsonderneming en is gevestigd aan de Stationsweg 1 in Groningen. Wij hebben meer dan 50 jaar ervaring en beschikken over een goede marktpositie. GasTerra is onderdeel van het Gasgebouw, een publiek-private samenwerking, waarin ook NAM, Shell, ExxonMobil, de Staat en EBN zijn vertegenwoordigd.
GasTerra is de afnemer van gas uit het Groningenveld. Naast het laagcalorische Groningengas, verhandelt GasTerra ook hoogcalorisch gas. Dit gas is voornamelijk afkomstig uit Nederlandse kleine gasvelden in de Noordzee en op land en van importen uit Rusland en Noorwegen. Producenten van kleineveldengas kunnen dit zelf op de markt brengen, maar dat hoeft niet. GasTerra vervult een publieke taak met betrekking tot de uitvoering van het kleineveldenbeleid van de Nederlandse overheid en is wettelijk verplicht dit gas desgevraagd af te nemen tegen marktconforme voorwaarden. Het door ons ingekochte gas verkopen we op de binnenlandse markt en aan energiebedrijven in de ons omringende landen.
De missie van GasTerra is het maximaliseren van de waarde van het Nederlandse aardgas. Dit doen we door vier doelen na te streven:
- Anticiperen: we anticiperen op een veranderende omgeving en luisteren naar onze stakeholders, zodat kansen en bedreigingen geïdentificeerd zijn en GasTerra ook in de toekomst aan zijn missie van waardemaximalisatie kan voldoen.
- Volume: we streven naar het geheel verkopen van het aan GasTerra aangeboden volume aan gas.
- Prijs: we streven naar het realiseren van een marktconforme prijs met een zo hoog mogelijke marge voor de gehele portfolio.
- Kosten: we zorgen voor een juiste balans tussen kosten enerzijds en waarde en zorgvuldigheid anderzijds.
De minister van Economische Zaken en Klimaat heeft sinds 2014, als gevolg van de Groningse aardbevingsproblematiek, verschillende besluiten genomen over de inzetbaarheid van het Groningenveld waardoor de productie uit Groningen drastisch is teruggebracht Na de beving met een kracht van 3,4 op de schaal van Richter in Zeerijp op 8 januari 2018 is de discussie over de productie en het gebruik van Groningengas in een verdere stroomversnelling geraakt. De minister heeft aan GasTerra gevraagd mee te werken aan het mogelijk maken van verdere verlaging van de productie uit Groningen. Op 29 maart 2018 heeft hij aangekondigd de productie uit het Groningenveld de komende jaren zoveel mogelijk te reduceren. Als gevolg van dit besluit zijn de Gaswet en de Mijnbouwwet in de loop van 2018 aangepast.
Daarnaast hebben de Staat, Shell en ExxonMobil op 25 juni 2018 een akkoord op hoofdlijnen gesloten gerelateerd aan onder andere de door Minister aangegeven afbouw van de gaswinning uit het Groningenveld. Hierin is ook afgesproken dat partijen zullen overleggen over een eventuele herinrichting van het Gasgebouw inclusief de positie, organisatie en het toekomstperspectief van GasTerra en NAM en de wijze waarop het Groningengas verkocht gaat worden. Naar aanleiding van het besluit van de minister, de aangepaste wetgeving en dit akkoord op hoofdlijnen verkent GasTerra de eigen missie en strategie.
Het staat vast dat aardgas een andere rol krijgt in de toekomstige energievoorziening. Het is belangrijk dat in de transitie naar een klimaatneutrale energievoorziening aardgas alleen daar wordt ingezet waar duurzame bronnen vooralsnog geen werkbaar alternatief zijn. In hetzelfde kader werken we aan verduurzaming door de productie van groen gas te bevorderen en de mogelijkheden van waterstof te onderzoeken en te testen. Gas blijft onmisbaar als we tegelijkertijd de CO2-emissies willen verminderen en de energievoorziening willen veiligstellen.
GasTerra streeft ernaar de verduurzaming verantwoord, dat wil zeggen met inachtneming van sociaal-economische belangen, te laten verlopen. We laten ons hierbij leiden door de grondslagen van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO): People, Planet, Profit die wij hebben vertaald naar Gas, Groen, Groningen. Daarbij staat Gas voor onze bedrijfsresultaten, Groen voor de energietransitie en Groningen voor onze betrokkenheid bij de regio.